Μετά τη φοίτηση τους στο σχολείο οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στις σχολές των ΑΤΕΙ και ΑΕΙ Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και σε Στρατιωτικές σχολές, σε σχολές της Αστυνομίας και του Εμπορικού Ναυτικού.

Για την εισαγωγή τους στις παραπάνω σχολές, οι μαθητές της Ομάδας Α εξετάζονται σε 2 μαθήματα ειδικότητας και σε 2 μαθήματα γενικής παιδείας (Μαθηματικά και Νέα Ελληνικά) και έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε συγκεκριμένα ΑΤΕΙ και ΑΕΙ ανάλογα με την ειδικότητά τους.
Όλες οι ειδικότητες έχουν πρόσβαση στις Στρατιωτικές σχολές Υπαξιωματικών και Αστυφυλάκων. Στις σχολές Εμπορικού Ναυτικού δεν έχουν πρόσβαση όλες οι ειδικότητες.

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. της Ομάδας Β έχουν πρόσβαση σε όλες τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αρκεί να έχουν παρακολουθήσει στην Γ τάξη, Μαθηματικά ΙΙ και Φυσική ΙΙ, που είναι τα ίδια μαθήματα με τα Μαθηματικά και τη Φυσική Κατεύθυνσης του ΓΕΛ. Τα δύο μαθήματα ειδικότητας είναι τα ίδια με τα μαθήματα ειδικότητας που εξετάζονται στην Ομάδα Α.

Έτσι εάν ο μαθητής επιθυμεί να συμμετέχει στις Πανελλαδικές με την Ομάδα Β ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο (Ε.Π.) που διάλεξε, θα εξεταστεί σε 5 υποχρεωτικά μαθήματα και σε ένα μάθημα επιλογής, ενώ για το 5ο Ε.Π. τα μαθήματα επιλογής είναι 2. Εάν στο επιστημονικό πεδίο που επιθυμεί ο συντελεστής βαρύτητας είναι στο μάθημα επιλογής, τότε θα πρέπει να εξεταστεί υποχρεωτικά σε αυτό το μάθημα ως μάθημα επιλογής. Ουσιαστικά διαλέγοντας το μάθημα επιλογής διαλέγει και Ε.Π. Ο υπολογισμός των μορίων γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στις πανελλαδικές του ΓΕΛ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμο: